Este adevărat că România tocmai a anunțat că 62% dintre țintele agendei pentru marea resetare au fost îndeplinite? Nu, nu este adevărat: în discursul său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 20 septembrie 2023, președintele României Klaus Iohannis a spus că România și-a atins 62% din obiectivele naționale pentru 2030, parte a Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă. Acest lucru nu are legătură cu teoria conspirației despre presupusa marea resetare -- o afirmație dezmințită conform căreia elitele globale avansează politici radicale și o agendă globalistă pentru a limita libertatea oamenilor.
Afirmația a provenit din acest videoclip (arhivat aici) publicat pe TikTok la 26 septembrie 2023, cu următorul text atașat:
Romania a ajuns la 62% din Agenda 2030. Continuati sa dormiti
Utilizatorul susține:
În timp ce 99,9% din români nu au auzit de Agenda 2030, statul român și politicienii au ajuns să atingă ținta de 62% din Marea Resetare. (...) Tot ce se întâmplă se întâmplă pentru că cei de la Davos au dat niște ordine.
Așa arăta postarea TikTok la momentul redactării acestui articol:
(Sursă: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 27 septembrie 2023, 09:10:06)
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) sunt un set de obiective adoptate de toate statele membre ONU în 2015, menite să servească drept „plan comun pentru pace și prosperitate pentru oameni și planetă, acum și în viitor".
Scopul lor este de a aborda provocările economice, sociale și de mediu din întreaga lume. În detaliu, ele urmăresc să atingă: zero sărăcie, zero foamete, sănătate și bunăstare ridicate, educație de calitate, egalitate de gen, apă curată și salubritate, energie curată și accesibilă, muncă decentă și creștere economică, industrie, inovare și infrastructură, inegalități reduse, orașe și comunități durabile, consum și producție responsabile, acțiuni climatice, viața subacvatică, viața terestră, pace, justiție și instituții puternice, parteneriate pentru obiective.
ODD-urile pun accent pe interconectarea aspectelor de mediu, sociale și economice ale dezvoltării durabile punând sustenabilitatea în centrul lor, potrivit Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU. În 2015, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a introdus ODD-urile (link de arhivă aici) în Agenda de Dezvoltare Post-2015 (arhivată aici), pentru a înlocui Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului la expirarea acestora, în 2015.
Această agendă a urmărit să conceapă un nou cadru de dezvoltare globală, iar obiectivele au fost articulate și adoptate în mod oficial într-o rezoluție a Adunării Generale a Națiunilor Unite (UNGA), cunoscută sub numele de Agenda 2030 (arhivată aici). La 6 iulie 2017, o rezoluție UNGA a identificat ținte specifice pentru fiecare obiectiv și a oferit indicatori pentru măsurarea progresului în fiecare domeniu. Majoritatea obiectivelor urmează să fie atinse până în 2030, deși unele nu au o dată de încheiere.
În cadrul Adunării Generale a ONU din septembrie 2023, la New York, președintele României Klaus Iohannis a anunțat că România și-a atins deja 62% din obiectivele naționale (arhive aici și aici), parte din Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă. Acest lucru nu are nimic de-a face cu o intervenție secretă a elitelor mondiale pentru a prelua stăpânirea lumii, așa cum se face aluzie în acest clip TikTok prin menționarea agendei marii resetări.
Lead Stories a demontat în repetate rânduri teoria conspirației marii resetări. Longevivă și răspândită, teoria provine din Inițiativa marii resetări (arhivată aici), un plan de redresare economică elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF) ca răspuns la pandemia de COVID-19. Proiectul a fost lansat în iunie 2020, cu scopul de a facilita reconstruirea în urma crizei globale cauzate de COVID-19 într-un mod care să prioritizeze dezvoltarea durabilă.